Anne De Vries

Anne De Vries

Wie was Anne de vries eigenlijk?
Van origine een onderwijzer en later schrijver. In 1904 geboren in Assen. Hij werd vooral bekend door twee streekromans over de Drentse jongen Bartje en door het oorlogsboek voor de jeugd Reis door de Nacht.
Zijn jeugd bracht hij door op een oude boerderij die eenzaam was gelegen in het veld bij Assen. Als scholier schreef hij berichtjes voor de Asser Courant die hem twee kwartjes per stuk opleverden. Ook schreef hij eens een kerstverhaal dat een rijksdaalder waard was.
Uit heimwee naar zijn Drentse geboortegrond schreef hij zijn eerste boekjes in zijn latere woonplaats Zeist. Daar schreef hij in 1935 het boek Bartje dat niet lang daarna een begrip werd. Naar eigen zeggen mag dit boek niet gezien worden als een autobiografie.
Na het succes van Bartje kwam het vervolg: “B”artje zoekt het geluk”, dat net zo’n groot succes werd als het eerste deel. In dit tweede deel kreeg Bartje een aanstelling als boerenknecht en zou hij door schade en schande leren wat in het leven nou werkelijk het belangrijkste is.
Bartje werd onder meer vertaald in het Duits, Deens, Zweeds, Noors, Tsjechisch en Hongaars.
Nationale bekendheid kreeg Anne de Vries nadat Bartje in 1972 met groot succes werd verfilmd tot een televisieserie door Willy van Hemert. Mede door deze verfilming werd Bartje het symbool voor de provincie Drenthe.
Behalve jeugdboeken, waaronder het zeer succesvolle Reis door de nacht, schreef hij kinderbijbels en schoolboekjes (o.a. over de Zuid-Amerikaanse indianenjongen Panokko).
Anne de Vries werd 60 jaar oud en overleed in zijn latere woonplaats Zeist

Veilige betalingen met: Dit artikel is een digitaal product.
Boeken van Anne De Vries